Brian Azzarello – Lee Bermejo: Joker [különleges kiadás] (2024)

Brian Azzarello és Lee Bermejo párosa valószínűleg nem ismeretlen a képregényeket fogyasztók körében, többek között Batman, Superman és Watchmen történetekben működtek közre. Magyar nyelven is megjelent kollaborációjukban Joker ezúttal egykori birodalmát visszaszerezni vágyó hétköznapi bűnözőfejedelem szerepében lép a megtorlás útjára, miután kiengedték az Arkhamból.

Történetünk kezdetén Jokert valamilyen megmagyarázhatatlan indokból szabadon engedik az Arkham Elmegyógyintézetből. A Bűn Bohóc Hercege azonban szomorúan konstatálja, hogy egykori mesés birodalma csupa illetéktelen bűnöző kezében van, így hamar csapatot toboroz, és – többek között egy Jonny Frost nevű fiatal és megbízható fazon segítségével – visszaveszi, ami neki jár.

Brian Azzarello és Lee Bermejo képregényének történetét a sitten rendszeresen megforduló, új lehetőségeket kereső, és főleg a változás reményébe kapaszkodó Jonny Frost realisztikus narrációjában ismerhetjük meg, aki bármi történjék is, végletekig kitart főnöke mellett. A kiszámíthatatlanságból jelesre vizsgázó, véreskezű címszereplő ezúttal sem hazudtolja meg magát az őrültség terén, azonban a mostani kalandban egy-egy epizódszerepben felbukkan még Krok és Harley Quinn, ellenlábasként pedig Pingvin és Kétarc. És természetesen egy Batmannel zajló csörte sem maradhat el a végén.

Sötét tónusú vizualitásba burkolózó Jokerben részletgazdag, mozgalmas panelokat kapunk Lee Bermejo jóvoltából, ám esetenként kimerevített, mintegy festményszerű megvalósítás is felbukkan. Főként leszámolásba torkolló dinamikus akciók dominálnak, néha viszont retrospektív közjátékokban kisebb-nagyobb részletek derülnek ki narrátorunk múltját illetően, vagy éppen bohócunk jellemének megfejthetetlen fejezeteivel egészítik ki a cselekményt. Bár a Brian Azzarello által írt történet fináléjában sem fogunk eget rengető megfejtést kapni Jokert illetően, szórakoztató olvasmány

A százötvenkét oldalas, keménytáblás kötet végén exkluzív tartalomként két miniképregényt (Darázsfészek, Joker & Lex) is elhelyeztek, emellett pedig fekete-fehér vázlatrajzokat és borítóterveket is kapunk extraként.

A könyvért köszönet a GABO kiadónak, akitől ITT lehet megrendelni! 

Értékelés: 8/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Brian Azzarello – Lee Bermejo: Joker [különleges kiadás] (2024)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .