Philip Fracassi : Fiúk a völgyből (2024)

Philip Fracassiban ismét egy olyan horrorszerzőt üdvözölhetünk, aki külföldön számos elismerést bezsebelt már regényeivel (köztük egy Bram Stoker-díj jelölést is), ám a hazai piacon még nem képviseltette magát. Az Agave Kiadónak köszönhetően azonban legújabb könyvét, a Fiúk a völgyből című művet már magyar nyelven is olvashatjuk.

Az elismerések nem véletlenek. Fracassi munkája fantasztikus tehetségről árulkodik, és a Fiúk a völgyből azt bizonyítja, hogy nem csupán érti és érzi a zsigerekig hatoló horrort, de képes azt olyan magas szinten művelni, mint csak kevesen. Mesterien keveri a történetbe a drámaiságot, karakterei pedig gazdagon megalkotottak, így a regény nem csupán borzongatásával hatásos, de szívig hatoló alkotás is egyben.

A főszerepben egy Peter nevű fiút követünk, aki a regény elején erős felütéssel elmeséli, hogyan került árvaházba a 20. század eleji Pennsylvaniában. Ezután a cselekmény lassabb iramot követve vezet be bennünket a semmi közepén található Szent Vince Fiúárvaház mindennapjaiba, melyben a kemény munka és az éhezés mellett azért jut remény is a bentlakó fiúknak. Peter például meglelte itt lelki békéjét és papi hivatásra készül.

Egy nap azonban felfordul addigi látszólag nyugodt életük, és olyan titkos kórság kezd fertőzni az árvaház falai között, melyen látszólag sem orvos, sem pap nem tud segíteni. A démoni megszállottság egymás után szedi áldozatait, a fiúk pedig csoportokra oszlanak, mindenkinek oldalt kell választania.

A regényt nem hiába hasonlítják William Golding A legyek ura című művéhez, hiszen egyértelműen inspirálódott az angol irodalom e klasszikusából. A megszállt fiúk gyilkos indulata áll szemben a papok, Peter és a csekély józannak megmaradt fiúk ártatlan élni akarásával. A Fiúk a völgyből mindemellett Peter felnőtté válásának története is – nagyjából minden harmadik fejezet íródott az ő szemszögéből, és ezekben az ő gondolatait, érzéseit mélyebben is megismerjük. A felszentelés küszöbén küszködik választott hivatásával – vajon jól döntött-e? -, szeretné boldoggá tenni az apjaként tisztelt és szeretett Andrew atyát, de tart tőle, hogy túl nagy az áldozat, amit meg kell hoznia. Leginkább ez a történetszál az, ami a regény érzelmi gazdagságát szolgáltatja; Peter és Andrew atya is végtelenül szerethető, a szó legnemesebb értelmében véve emberi karakterek valamennyi hibájukkal együttvéve.

Az én kedvencem mégis egy mellékszereplő volt, a Johnson testvér névre hallgató bűnöző, aki az általa elkövetett gyilkosságok miatt kirótt börtönbüntetést úgy úszhatta meg, hogy élethosszig tartó szolgálatot fogadott az árvaházban. A tagbaszakadt, brutális férfit leginkább fegyelmezési eszközként vetik be az egyház emberei, ám már az első fejezetekben betekintést nyerünk az ő gondolataiba is, melyben a fiúk iránti gyengéd szeretet is helyet kap. A regény végére a legérdekesebb, leginkább összetett karakterré fejlődik, akin keresztül arról is kialakulhatnak fogalmaink, hogy milyen érzés is lehet a démoni megszállottság.

Fracassi könyvének kulcsa szerintem a remekül megírt karakterekben rejlik, akik által az olvasó teljes mértékben bevonódik az eseményekbe, és ez vonatkozik a negatív szereplőkre is.


A Fiúk a völgyből a valamivel lassabb bevezetést követően egy pillanatra sem pihen meg egészen a végkifejletig. A regény második fele bővelkedik a horrorisztikus eseményekben, a gore leírásokban és roppant izgalmas, akciódús a cselekmény, így még véletlenül sem unatkozunk. Hálás vagyok érte, hogy Fracassi nem esett a túlírás hibájába, és bármennyire is azt éreztem a végén, hogy bárcsak hosszabb lett volna…. ez így volt tökéletes.

Bár még korai ilyen kijelentéseket tenni, nem félek leírni, hogy a Fiúk a völgyből az év horrorregénye. Szépirodalmi igényességéhez nagyban hozzájárul Uram Tamás csodálatos fordítása is, akinek a legtöbb Joe Hill-mű magyar változatát is köszönhetjük. Nagyon remélem, hogy itthon is lesz olyan sikere, hogy Fracassi más regényei is sorra megjelenhetnek majd – kíváncsi lettem rájuk.

Nem utolsó sorban kiemelhetjük azt is, hogy a Fiúk a völgyből remekül adaptálható lenne mini-sorozatként is, Flanagan stílusához kifejezetten illene a történet (és nem hiába hasonlítgatják sokan a Mise éjfélkorhoz máris). De ez már a jövő zenéje, egyelőre nincsen semmilyen hír az esetleges adaptációról, csak sokan reménykednek benne. Egy biztos: a regény, és Fracassi is megérdemelne egy jó minőségű feldolgozást, aminek köszönhetően növekedhetne hírnevük.

Kinek ajánljuk: Bár jó szívvel ajánlom akár olyanoknak, akik korábban sosem olvastak horrorirodalmat, előre kell bocsátanunk, hogy megannyi felkavaró tartalom található benne a családon belüli erőszaktól kezdve az öngyilkosságig, és az erőszak minden egyéb formájáig. Nem egy Ketchum-regény, ami a plasztikusságát illeti, de azért nem fukarkodik a véres leírásokkal és megrázó eseményekkel, így ezt érdemes figyelembe venni, mielőtt felütjük.

Értékelés: 10/10


Blissenobiarella


A könyvet köszönjük az Agave Könyveknek, akiknél ITT kiadói áron vásárolhatjátok meg a regényt, sőt, bele is olvashattok az első fejezetekbe!

Be the first to comment on "Philip Fracassi : Fiúk a völgyből (2024)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .