A Quiet Place – Day One (2024) (Hang nélkül – Első nap)

Első napHabár nem a mostani időszak a horror műfajának legragyogóbb érája, abban szerkesztőségileg teljesen egyetértünk, hogy a Hang nélkül-franchise mindenképpen egy üde színfoltja az elmúlt évtized felhozatalának. Ennek alátámasztására elég csak rápillantani a 2018-as, illetve 2021-es évértékelő toplistáinkra, hiszen mindkét esztendőben az aktuális Hang nélkül produkció végzett az élen.

Bryan Woods, és Scott Beck zseniális alapötletét végül John Krasinski járatta csúcsra, aki amolyan családi vállalkozásként tekintett a történetre. Az amerikai alkotó sokkal többet nem tudott volna hozzájárulni a végső sikerhez, hiszen író/rendező/főszereplőként minden fronton odatette magát, ráadásul Emily Blunt leigazolásával a filmbéli feleségét a valódi hitvese alakította.

Első nap

A poszt-apokaliptikus horrorfilm igazi telitalálat volt, a kritikusok (szép csendben😊 bezsebelt egy Oscar-jelölést is), és a nézők egyaránt imádták, és a 17 millió dolláros gyártási költség ellenében 341 millió dollárig menetelt a mozipénztáraknál, így csak idő kérdése volt, hogy mikor érkezik a második rész. A koronavírus berobbanásának (2020 márciusa) idejére tervezett premiert végül 2021 májusára halasztották, a végeredmény pedig egy minden igényt teljes mértékben kielégítő folytatás lett, amely szintén 300 millió dollár környékén hozott a konyhára.

Első nap

A Hang nélkül ezáltal korunk egyik legnépszerűbb, és egyben legjobban jövedelmező horrorfilmes beruházásává vált, így rengeteg érdeklődő szempár figyelte, hogy mi lesz a franchise következő lépése. Logikusnak tűnt, hogy egy harmadik résszel lekerekítik a Abbott-család történetét, és egyben a trilógiát is, de ezen alkotói folyamat még jelenleg is javában zajlik.

Ellenben a második rész nyitójelenetére alapozva bejelentésre került egy előzményfilm, amely nagyvárosi terepen mutatja be az idegen lények érkezését. New York meglehetősen ideális helyszínnek tűnt, hiszen a csend fogalma Manhattan utcáin teljesen átértékelődik, Lupita Nyong’o (Mi, 2019) és Joseph Quinn (Stranger Things 4. évad) csatlakozása után pedig már kifejezetten biztatónak tűnt a projekt.

Első nap

John Krasinski átadta a stafétát Michael Sarnoski számára, aki a nagyszerűen sikerült Pig (2021) után újfent bizonyíthatta, hogy mennyire ért a drámai történetek feszültséggel való megtöltéséhez. Nem véletlenül hangsúlyozom a drámát, hiszen a Hang nélkül – Első nap alapvetően egy dráma, amelyhez körítésnek kapjuk a földönkívüli inváziót.

Főhősnőnk éppen egy csoportos kiránduláson vesz részt New Yorkban, amikor az egész világot csendbe taszítja az idegen szörnyek felbukkanása. A film nagy kérdése, hogy vajon a nagyváros valóban csendben tud-e maradni, miközben tanúi lehetünk Sam és Eric barátsága kialakulásának is. A sztori egyik legfontosabb komponenséről eddig nem ejtettem szót, ugyanis Sam halálos beteg, aki csak komoly fájdalomcsillapítók szedése mellett tud létezni.

Első nap

Nyilván egy olyan franchise esetében, amely egy történetet mesél el, nagyon nehéz nem a korábbi alkotásokhoz mérni a látottakat. Ezen a mezsgyén maradva egyértelműen kijelenthető, hogy az Első nap a sorozat leggyengébb felvonása. Erre még rárak egy lapáttal, hogy az ember fejében végig ott motoszkál a gondolat, hogy tulajdonképpen mi szükség is volt erre a filmre. Innen szép nyerni, ahogy mondani szokás, de szerencsére aktuális kritikám tárgyának végül is sikerült.

Habár sok újdonsággal nem bővül a sztori, az idegen lények inváziója vizuális szempontból kifogástalanra sikeredett, izgalmas és roppant látványos nagyvárosi környezetben látni őket. A két főszereplő alapvetően kitesz magáért, ugyan nem hiszen, hogy pályájuk legerősebb alakításaival jelentkeztek, de igyekeznek a kissé alulírt forgatókönyvet megfelelő élettel megtölteni. A száz perces játékidő egy hajszányival hosszabb az indokoltnál, de unatkozni biztosan nem fogunk a látottakon. Összességében elég nehéz egyértelmű állást foglalni a prequel létjogosultsága mellett, de a végső képsorokkal azért ügyesen rávezetik a történet fonalát a következő részre.

Első nap

Ettől függetlenül azért erősen érződik, hogy az alapsztoriban nincs már túlzottan nagy potenciál, így hacsak nem kapunk egy hatalmas csavart a trilógia zárásánál, akkor talán jobb, ha nem érkezik további Hang nélkül mozi. Az összkép tehát vegyes, de azt nem árt tisztázni, hogy az Első nap egy izgalmas, és szórakoztató darab, amely a mostani mozis horrorfilmek zömével lazán felveszi a versenyt. A probléma csak annyi, hogy az elődök roppant magas minőséget képviselnek, így azért lehet hiányérzet az emberben a stáblista elindulásakor.

Ebben a hőségben a hideg moziterem kifejezetten vonzó célpont lehet, és ha már megcélozzuk a szélesvásznat a harmadik rész érkezéséig remek időtöltés az új Hang nélkül. Csak ne várjuk tőle, hogy megváltja a világot!

7/10

afiaf

Be the first to comment on "A Quiet Place – Day One (2024) (Hang nélkül – Első nap)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .