Michael Walden : Százezer mérföld (2024)

walden százezer mérföldEgy vallomással kell kezdenem: még nem olvastam korábban Michael Walden egy könyvét sem, mi több, nevét sem ismertem. Pedig a hétköznapokban Waldmann Szabolcs névre hallgató szerző már egy tucatnál is több könyvet jegyez, köztük több sorozattal is. A sci-fi és fantasy műfajában alkotó író legfrissebb megjelenésével volt szerencsém találkozni, a Százezer mérföld című regénnyel.

A történet egy idegen bolygón, az Abyssoson játszódik, melynek felszínét szinte egészében végtelen óceánok borítják. Az emberek városoknak nevezett furcsa szerkezetekben élnek, melyeket istenként tisztelnek, hiszen működésüket nem ismerik, azt sem tudják, hogy valamilyen organizmus, vagy beépített automatika irányítja-e őket. Annyi bizonyos, hogy Astreia otthona, a Merlion nevű város minden reggel, ahogy a nap felkel, lebukik a víz alá, ezzel megvédve lakóit a nap halálos mértékű sugaraitól. Astreia búvárként dolgozik a város karbantartásán, és az ő szemén keresztül megismerhetjük a város szigorú hierarchiáját, melyben akárcsak egy hangyabolyban, mindenkinek megvan a szerepe, felelőssége, és hogy hova mehet a városon belül. Astreia megkapta felszólítását, hogy menjen férjhez, különben haszontalan lakónak ítélik, és kidobják a zsilipeken keresztül, így a halál vár rá.

walden százezer mérföld

Egy napon egy ismeretlen férfiba botlik, aki látszólag sokkal többet tud a Merlion működéséről, mint bárki annak lakójaként. Segíteni akar neki, de bajba kerül a város vezetése előtt. Astreiának nincs vesztenivalója, így is úgy is a zsilipek várnak rá. Ezzel megkezdődik egy hatalmas kaland, melynek során bejárja majd a bolygó teljes felszínét, találkozik más városokkal, új emberekkel, és rátalál a szerelem is; miközben feltárulnak előtte a világ titkai, az ősi mérnökök hagyatéka, és megküzd saját múltjának démonaival.

A regény ismertetőjeként szolgáló címkék között szerepel a fantasy jelzés, ami még a könyv kézhezvétele előtt némiképp taszított engem, mert nem áll közel a szívemhez a műfaj. De szeretném eloszlatni a kétségeket, ez a könyv vegytiszta, habkönnyű sci-fi, melyben a fikció dominál. A Százezer mérföld hangulata egyszerűen remek: Walden csodásan, mindenféle didaktikusság nélkül vezet be minket kitalált világába, melyen gyorsan és könnyedén kiismerjük magunkat, hogy aztán a szereplőkre és az eseményekre fókuszálhassunk. Merlion városának leírása kissé az A silóra emlékeztetett – és ez ugyancsak meghozta a kedvem a könyv tovább olvasásához, ekkor még nem tudtam, mennyire kicsi a város jelentősége a történet egészében.

Bármennyire is elcsépelt a kifejezés, a Százezer mérföld „olvastatja magát”. Értem ezalatt azt, hogy kiváló dramaturgiával történnek az események, a cselekmény lendületesebb részei és az elmélkedő, érzelmes részek patikamérlegen kimérve váltják egymást, ezzel tovább és tovább csigázva az olvasót. Akciódús, izgalmas történetről van szó, melyben nagy szerepet kapnak a műszaki részletek is, a búvárkodás mikéntjéről, egy tengeralattjáró irányítását is beleértve – de nem elveszve az aprólékos leírásokban.

A történet második felében, amikor az olvasó már kényelmesen bele tud helyezkedni az ismerős világ ismerős szereplőinek fejébe is, a történet érzelmes oldala veszi át a dominanciát. Megismerjük a szereplők tragédiáit, és reményt keltő új helyzetüket is, és ez a felfokozott hangulat repít el bennünket a regény végéig.

Egy újabb vallomással zárok: Walden-rajongó, és az Abyssos világának szerelmese lettem. 

Kinek ajánljuk: Mindent egybevetve a Százezer mérföld egy könnyed olvasmány, ízig-vérig szórakoztató irodalom, a szó klasszikus értelmében véve is. Remek kikapcsolódást nyújt, és olyan könnyedén el lehet merülni a történetben, ahogyan tennénk azt az Abyssos tengereiben is. A regény megható, érzelmes oldalát is csak méltatni tudom – ennek köszönhetően bátran ajánlom a sci-fiben járatlanabb olvasóknak is – no meg azoknak, akik hozzám hasonlóan vonzódnak minden tengeri, mélytengeri, hajós és tengeralattjárós sztorihoz.

Értékelés: 9/10
Blissenobiarella

A könyvet köszönjük a Metropolis Media Kiadónak, akiktől IDE kattintva tudjátok megrendelni!
https://www.michaelwalden.hu/

moly moly.hu logo

 

Be the first to comment on "Michael Walden : Százezer mérföld (2024)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .