Joe Hill: Egy kosár fej (2024)

A főként természetfeletti regényeiről (A szív alakú doboz, Szarvak, NOS4A2, Spóra), illetve thriller és weird műfajokat ügyesen vegyítő novelláiról (Fekete telefon, Teljes gázzal) ismert Joe Hill az egészen zseniális dark fantasy Locke & Key után ismételten egy elképesztő koncepcióval bíró képregénnyel jelentkezett, melyet a GABO kiadó jóvoltából immáron a magyar közönség is olvashat.

1983 szeptember. June, az elragadó szőkeség fiújához utazik a Maine államban található Brody-szigetre, aki nyári munkaként a helyi rendőrségnek segít be különféle egyszerűbb feladatokban. Fiataljaink alig töltenek egy kevéske időt együtt, amikor néhány kirendelt munkáról megszökött fegyenc betör a házba, és elrabolja a srácot. Az elragadó June nem tétovázik: a seriff gyűjteményéből kölcsönvett (fura motívumokkal borított) viking fejszével elindul, hogy megmentse szerelmét. Csakhogy a misztikus fegyver által levágott ellenségek feje nemhogy örökre elnémulna, hanem bizarr módon a test több része nélkül is életben marad…

Stephen King fia ismét egy hihetetlenül szórakoztató és kifejezetten ötletes sztorit mesél el, amelyet le sem tagadhatna, hogy az ő fantasztikus koncepciókkal túlzsúfolt fejéből pattant ki. A múlt ködébe burkolózó rejtélyes viking eszköz és az általa levágott élő-halott fejek köré épített kellően bizarr, mindamellett fekete humort sem nélkülöző természetfeletti cselekmény számtalan csavart tartogat számunkra, míg végül egy bűnügyi történetbe fordulva eljuthatunk a végére. Kellően feszült, izgalmas és friss, helyenként véresre sikerült, ám legnagyobb ereje mégis az ügyesen tálalt meglepetésekben rejlik.

Ám ez így még mindig csak az egyik fele az alkotásnak, a hozzá passzoló képi világ nélkül mit sem ér a maximális szórakoztatási faktorral bíró, hét epizódból álló sztori. Szerencsére ezen a téren sem kell csalódnunk. Ugyanis Joe Hill fordulatokban gazdag, ötletes elbeszéléséhez Leomacs (polgári nevén: Massimiliano Leonardo) olasz képregény-illusztrátor asszisztál, aki eddig olyan alkotásokon dolgozott, mint a Dylan Dog vagy a Tex, illetve a DC-kiadványok közül a Lucifer és Rogues. Elképesztően pazar, hangulatos és érzelemgazdag képi világot teremtett hozzá, amely Dave Stewart színezésével nyerte el véső formáját. Egyébként szerintem kitűnő választás volt, hogy a tengerentúlon a DC egyik vadonatúj imprintjét, a Hill House Comics-ot ezzel a kiadvánnyal indítsák útjára 2019-ben. 

Bár a viking fejsze misztikus eredetéről olvastam volna még kicsit bővebben, igazából számomra ez egy tökéletes kiadvány. Minden sötétebb lelkű képregény-rajongónak maximálisan ajánlani tudom, aki szeretne egy természetfelettibe csomagolt krimiben alámerülni, esetenként üdítően morbid humorral és megfelelő mennyiségű vérrel tálalva.

A könyvért köszönet a GABO kiadónak, akitől ITT tudjátok megrendelni!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Joe Hill: Egy kosár fej (2024)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .