Ghost Hunt (2006-2007)

GHMini

A középiskolás lányok szeretik a rémtörténeteket − teljesen evidens, nem? Ezért éjszakánként összegyűlnek a suliban, hogy ijesztgessék, szórakoztassák egymást néhány szellemes darabbal. De mi van, ha valamelyik sztoriban van egy kis igazság? Vagy ha ezzel az ártatlannak tűnő játékukkal magukhoz vonzanak egy igazi poltergeist-ot? Lehet, hogy valami titok lappang az iskola elhagyott, régi épületében? Talán valami kísért ott és a lányok most megidézték és elszabadították? Kellemes kis szellemhistória kerekedhet ebből vagy egy újabb Supernatural-stílusú kaland. Esetleg egy Paranormal Activity sorozat?

Mai Taniyama rajong az urban legendek-ért. Pláne, ha szellemekről is van szó bennük, és különösen izgalmasnak találja, ha ijesztőek is. Ezért barátnőivel esténként belopóznak az iskola egyik osztálytermébe és megosztják egymással − amolyan táborozós hangulatban − a rémmeséket, amelyeket ismernek. Van kéznél természetesen elemlámpa is a hatás és a sötétség kedvéért.
Az egyik szeánszuk alkalmával azonban rájuk nyit egy felsőbb éves srác, Kazuya Shibuya és megkérdezi, csatlakozhat-e hozzájuk. A lányok persze megörülnek az idősebb fiúnak és rábólintanak. A másnapi összejövetel ezúttal meghiúsul egy váratlan esemény miatt. Egy lány azt állítja, hogy az ártalmatlannak hitt játék, amelynek titokban hódolnak, megidézett néhány szellemet az iskola régi épületében. Azt állítja, hogy Ő egy médium és mindezt onnan tudja, hogy képes látni az ilyesmiket és észlelte a jelenéseket.

GHMain

Kiderül, hogy Kazuya nem csak spontán érdeklődik a történetek iránt, hanem konkrétan azért bérelték fel, hogy utánanézzen  a suli elhagyott részén zajló megmagyarázhatatlan, paranormális eseményeknek. A 17 éves fiú ugyanis a Shibuya Psychic Research Center (SPR) fiatal igazgatója és azzal keresi a kenyerét, hogy felgöngyölíti az ilyen típusú eseteket.
Hozzá csatlakoznak az igazgató által ugyancsak meghívott szellemvadászok…

HoushoHoushou Takigawa, a basszeros szerzetes

Lin Koujo: Kazuya asszisztense, aki az első részben lesérül, így Mai Taniyama – hogy ügyetlenségét helyrehozza – helyettesíti és később a csapat hasznos tagjává válik. Lin csendes, visszahúzódó, de nagyon lelkiismeretes és erős szelleműző képességekkel bír. Hong Kongból érkezett, így nem bírja a japánokat.

Houshou Takigawa: A basszeros szerzetes, Buddhista ördögűző. Ő kezdi el Mait tanítgatni, mikor a lány megpróbál aktívabban is segíteni az SPR-nak.

Masako Hara: Ismert tévés médium, aki képes látni a lelkeket és kapcsolatba lépni a szellemvilág lényeivel. Néha veszélyes kalandokba keveredik, hiszen ezen adottsága miatt könnyen megszállható. Különálló személy, nem tagja az SPR-nek, de gyakran meghívják népszerűsége miatt.

John Brown: Egy gyanúsan gyerekkorúnak tetsző, ugyanakkor már (?!) 19 (!?!) éves katolikus pap, Ausztráliából. Fiatalsága ellenére nem csak hogy jártas az ördögűzésben, hanem hatalmas erővel is bír. Kiejtése erősen tört, akcentusát néha kifigurázzák (ez csak a japánul értőknek jön át – leszámítva, hogy az angolok is gyakran viccelődnek az ausztrál akcentussal). Ő a csapat legnyugodtabb tagja.

Ayako Matsuzaki: Shinto papnő, az SPR alkalmazásában. Képes beszélgetni a szellemekkel vagy épp elűzni őket. Azonban ereje meglehetősen specifikus, ezért gyakran egymagában nem sikerül véghezvinnie a spirituális tisztításokat.

Mai Taniyama: Az egyik főszereplő, aki teljesen véletlenül kavarodik bele a csapatba. Elsőként rákényszerül, hogy Kazuyának segítsen, mikor Lin – kicsit a lány figyelmetlensége miatt is – lesérül, de végül úgy dönt, hogy a fiúval tart, hiszen így több kalandban is részt vehet. Nagyon érdeklik az elátkozott házak, a szellemtörténetek, a rémmesék, ezért kíváncsian figyeli a fiatalok ördögűző ténykedését. Mikor szeretne hasznosabb taggá válni, Houshou Takigawahoz fordul tanácsért és útmutatásért. Hamar felismeri, hogy vezetőjük kimondottan narcisztikus alak, de kész a végsőkig is elmenni Kazuyáért és szinte vakon megbízik benne.

Kazuya Shibuya: Társai – nem csak – a háta mögött Naru-chan-nak szólítják narcisztikus személyiségjegyei miatt. Ő a csapat vezére és az SPR tulajdonosa. Angliából érkezett Japánba, hogy paranormális jelenségek után kutakodjon. Nagyon erős karakter, ellentmondást nem tűrő, hideg, analitikus, kimondottan makacs, de kétségtelenül a legokosabb. Kicsit a múltját is titok övezi, hiszen egy 17 éves fiú hogyan is lehetne egy „világhírű” cég vezetője, ha nem lappangana valamilyen izgalmas történet a háttérben.

John Brown

John Brown, exorcist

File1 – Gonosz szellemek mindenhol!?
Ez a bevezető történet, mely bemutatja főhőseinket és segítőiket. Ezekben az epizódokban egy gimis médium is segíti az SPR csapatát, hogy kibogozzák, milyen lény tevékenykedik az iskola melletti elhagyatott épületben.

File2 – A babaház
Kopogószellem vadászatra invitálják Narut és barátait ebben a kalandban. Egy család kislánya körül megmagyarázhatatlan események zajlanak. Tárgyak mozognak, furcsa lehűlések − klasszikus eset. De vajon hogyan szabaduljanak meg tőle és merre lakozik, mi a célja?

File3 – Átok a suliban
A Yuasa középiskolában szokatlan dolgok történnek. A szóbeszéd szerint minden egy bizonyos asztalhoz köthető. Lehet, hogy a tettes egy pszichokinetikus erővel bíró diáklány? Állítólag megátkozta a tanárokat, mert nem hittek a képességeiben. Veszélyes vizekre evez az SPR különítménye, hogy kiderítse az igazságot.

File4 – Szellemsztori a parkban?!
Hat hónapja különös inzultus éri a parkban andalgó párokat: vizet öntenek rájuk a semmiből. Masako úgy dönt, utánanéz a dolognak.

File5 – Csendes karácsony
John Brown egyik rajongója különös kéréssel fordul a csapathoz. Az SPR-nek most Kenjin, a szelektív hallású fiú szellemén kell segítenie, aki a helyi templomban játszó gyermekek testét szállja meg. A helyzetet bonyolítja – vagy könnyíti(?) –, hogy a halott srác tévedésből Mai felett veszi át az irányítás.

File6 – Tiltott múlt
A Rokuryo középiskolában többen szellemkutyát láttak, sokakat támadást is ért. Mivel rengetegen szemtanúi a történetnek így hőseinknek nincs könnyű dolguk a nyomozásban. Úgy tűnik a randa átokért halandó a felelős.

File7 – Vérfoltos labirintus
Eltűnések ügyében kell nyomoznia az SPR-nak a leköszönt miniszterelnök megbízásából. Sötét titokba tenyerel a csapat és lehet, hogy nem ússzák meg áldozat nélkül.

File 8 – Az elátkozott ház
Megmagyarázatlan balesetek történnek egy családi ház körül. Mindenki nagyon furcsán viselkedik és – vonakodva bár, de – elárulják, hogy valószínűleg átok ül az építményen és ez már néhány spiritiszta halálát is hozta. A rejtély kulcsa a család két gyermeke lehet, akik nagyon szokatlanul, szinte sztoikusan fogadnak minden gyászos eseményt.

Masako HaraMasako Hara, médium

A rendező, Rei Mano a paranormális történetek irányába kalauzol el bennünket. Nem kisebb mű, mint a Gunslinger Girl: Il Teatrino kapcsolódik a nevéhez, mely igencsak különleges darab. A karakterekért Satoshi Iwataki (Berserk: The Golden Age Arc, Fullmetal Alchemist: Brotherhood, Mobile Suit Gundam) felelt. Zenéje könnyedén megteremti az alaphangulatot. Ahogy ez a szerzőtől, Toshio Masuda-tól el is várható, hiszen olyan sorozatok hangvilágát köszönhetünk neki, mint a Mushi-Shi sorozatai, valamint a Naruto filmjei. Így nem is olyan meglepő, hogy az egész anime könnyedsége mellett elvarázsol és magával ragad bennünket.

Kazuya ShibuyaNaru chan

Nem kimondottan horror-történetek, mintsem szellem-sztorik. Amolyan urban legend féleségek a japán kultúrából. Nem jellemző az ijesztgetés, vagy a gore, ezért azoknak ajánlom, akik a Paranormal Activity, Supernatural, X-akták típusú művekből a kevésbé durva részeket is kedvelik. Én magam a PA-t nem igazán szeretem, de ettől eltekintve aranyosnak és élvezhetőnek találtam.

Értékelés: 6/10
(Ha szeretném a PA-típusú sztorikat: 8/10)

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Ghost Hunt (2006-2007)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .